“De uitkijk”. Open zicht op het landschap

“De uitkijk”, zo noemen Hoepertingenaren de uitkijkplek aan Schoofs. Zowel bij spelende jongeren als bij natuurliefhebbers is de plek al jaren een populaire bestemming. Hoepertingen werd altijd als een groene parel gezien in het Haspengauwse landschap, maar de uitkijk gaf deze uitdrukking een extra dimensie.

De uitkijk is een van de Hoepert(h)ings. Het is een fysieke installatie in het landschap die mensen, maar ook elementen in het landschap met elkaar wil verbinden. Op de uitkijk heb je zicht op paden doorheen het natuurgebied en op de kersenwei. Beide paden lopen dood op de silo’s van lokale aannemer Schoofs. Door het andere perspectief op de paden, worden ze verbonden.

Schoofs maakten hun silo’s met grint leeg om de bouw van de uitkijk mogelijk te maken. Het was destijds bedoeld als tijdelijke installatie, maar inmiddels staat de uitkijk er tien jaar omdat de bewoners er zijn van gaan houden. Toch zijn er ook kritische stemmen, zoals de lokale natuurorganisaties. Had de uitkijk niet het begin kunnen zijn van een grotere ruimtelijke inspanning om verschillende aspecten van het landschap met elkaar in verbinding te brengen?

foto_uitzicht