Groene parel of kunstdorp?

Vandaag werd er een nieuwe Hoepert(h)ing ingehuldigd door Marnix Vanlangenaeker, directeur van Kasteel Mariagaarde en initiatiefnemer van de dorpsraad. Een Hoepert(h)ing is een ruimtelijke ontmoetingsplek in Hoepertingen, die resulteert uit een ingreep door kunstenaars of ontwerpers in samenwerking met de lokale bevolking. Een groep van architectuurstudenten en docenten/onderzoekers gaven de samenwerkende initiatieven een naam – Hoepert(h)ings – door twee weken lang in het dorp informele ontmoetingsplekken te creëren. Die traditie heeft zich voortgezet waardoor Hoepertingen vandaag niet langer alleen gekend is als “groene parel in Haspengauw”, maar uitgegroeid is tot een heus kunstdorp.

Tijdens de inhuldiging van de nieuwste Hoepert(h)ing gaf kunstenaar Willo Gonnissen verdere uitleg over hoe hij tien jaar geleden de idee van het treuzelpad vormgaf, gekend door het symbool van de ezel en de halve maantjes. Het treuzelpad is immers de route die alle Hoepert(h)ings met elkaar verbindt. Over de jaren heen breidde het pad zich uit en vervormde zich door de creatie van nieuwe ontmoetingsplekken. Profileert Hoepertingen zich vandaag dan eerder als kunstdorp dan een groene parel? De initiatiefnemers van het nieuwste Hoepert(h)ing, Marnix Vanlangenaeker en Guido Massonet, antwoorden volmondig “Allebei! Het groen is naast de mensen en de ruimtelijke kwaliteiten van het dorp het startpunt van de interventies en de ontmoetingen”.

willo gonissen zwart wit kopie