Populaire Hoepert(h)ings wandelkaart is aan hernieuwing toe.

beeld_artikel_fysieke_wandelkaart

Tien jaar geleden pionierden de Hoepertingenaars met een fysieke kaart in het dorp. Die moet de plaats innemen van een papieren of digitale kaart. Wandelaars kunnen die al wandelend volgen met het oog op onverwachte ontmoetingen. Deze kaart werd gelanceerd naar aanleiding van diverse experimenten waarmee doctoraatsonderzoekster Sarah Martens bewoners wou betrekken in ruimtelijke veranderingen in hun dorp. De onderzoekers en bewoners brachten interessante en verborgen paden en ontmoetingsplekken in kaart. Intussen zijn veel van die paden en plekken niet meer zo ‘verborgen’. Ze hebben zich ontwikkelt tot trage wegen, populair onder wandelaars en aanleiding voor vele spontane ontmoetingen.

De kaart kwam voort uit een twee weken durende workshop georganiseerd met studenten
architectuur van de Faculteit Architectuur en Kunst (Uhasselt), University of East London, lokale organisaties Mariagaarde en Ter Heide en lokale bewoners. Op één van de eerste dagen van de workshop gaven lokale bewoners aan dat ze het fijn vinden dat architecten aan de slag gaan in hun dorp, maar dat ze graag meer inzicht hebben in het soort locaties waarover ze spreken en waarom ze daarover spreken.

Gezien veel bewoners wandelen de meest aantrekkelijke manier vinden om over hun dorp te spreken, groeide de idee om een fysieke wandelkaart en -route te ontwerpen en te maken. De locaties op de kaart en de kwesties die de architecten daar interessant of uitdagend aan vinden, zouden voor hen immers het startpunt kunnen zijn om meer te debatteren over die plekken met mensen die ze daar toevallig ontmoeten.

De Hoepert(h)ings wandelkaart is reeds geruime tijd populair onder de oudere bevolking
van Hoepertingen, maar ook bij toeristen en joggers. De jongeren vinden het eerder vervelend dat al die routes en plekken zo zichtbaar zijn en zoeken steeds naar andere meer verborgen routes en plekken om rond te hangen. Gisterenavond organiseerden een groep jongeren daarom nog een vreedzame manifestatie “Walk en Delete”. Tijdens dit event wissen de jongeren al wandelend enkele plekken op de fysieke kaart uit.