Op welke manieren kan je je verse oogst het best bewaren?

Er is vandaag een zoektocht gestart naar de verschillende mogelijkheden waarop de kleine landbouwers in de volkstuinen hun groenten en fruit bewaren. Maken ze gebruik van moderne diepvriezers of vinden ze de oude methoden nog steeds even goed?

De lokale basisschool ‘De Wissel’ maakt gebruik van lessen tuinieren met een eigen moestuintje. Volgens de tuinmeester gebruiken zij een aantal methoden om de oogst te bewaren, waarbij ze in eerste instantie zoveel mogelijk proberen weg te geven aan de leerlingen zelf. Maar als dat niet gaat, gebruiken ze vrij ouderwetse technieken. Ze gaan bijvoorbeeld de ajuinen omhoog hangen tot ze gedroogd zijn en het loof eraf valt. Pompoenen, courgettes en aardappelen worden meestal in de grond bewaard en ook wortelen worden op elkaar gestapeld en ingegraven.

Tomaten, paprika en dergelijke moeten zo snel mogelijk worden verwerkt. Hij verteld ook dat fruit meestal in koelcellen wordt bewaard en dat er met gassen wordt gewerkt rond 4°C zodat het hele proces van rijping stil ligt. De school zit met het probleem dat er in de zomermaanden niemand op school zit om die tuinen te onderhouden, dan kiezen ze vlak voor de zomer ervoor om groenten te planten die in september dan klaar zijn om te oogsten, zoals aardappel, radijs, sla, enz.

14315957_10208949841054964_19213996_o                                          14339398_10208949841254969_564552941_o
Tuinmeester van basisschool ‘De Wissel’                Verantwoordelijke voor de modeltuin.

Daarna heeft de verantwoordelijke van de modeltuin uitgelegd hoe hij zijn groenten en fruit bewaard. Eerst en vooral probeert hij altijd zoveel mogelijk oogst zelf te gebruiken en onmiddellijk te verwerken. Blancheren, in zout, zuur of zoet zetten zijn technieken die hij wel vaker gebruikt. Daarna zet hij deze in de diepvries, zo kan hij de groenten maanden later nog gebruiken. Daarnaast vond hij het ook belangrijk dat het verschil tussen winter- en zomergroenten gekend is, zodat deze geplant en geoogst kunnen worden wanneer ze ook effectief gevraagd worden. Zo zijn er geen of weinig importkosten.

In de toekomst gaat hij een bewaarkelder zetten zoals vroeger, voor appels en peren, rode biet en wortelen. Een meter boven en een meter onder de grond met een boogvormig afdak erover waar dan nog extra grond op komt, zo ontstaat er een constante temperatuur, zowel in zomer als in de winter.
Een andere methode is drogen, dit kan voor alles gebruikt worden. Groenten en fruit kan je in schijfjes snijden en ze bij bepaalde omstandigheden goed laten drogen. Zo krijg je groenten- of fruitchips, die vaak zelf zo gegeten worden. Kruiden kan je ook drogen door ze in de schaduw te hangen en wanneer ze droog zijn te versnipperen en in dozen te bewaren.

Hij vertelde ook dat de salaris voor bedienden van het woord ‘sale’ is afgeleid, wat zout betekend en dat de Romeinen werden betaald in zout. Het is een heel kostbaar goed, want als je zout had was je rijk omdat je zo al je voedingswaren kon bewaren.

De conclusie van deze interessante zoektocht naar de bewaartechnieken van de lokale tuinieren is dat er in eerste instantie gebruikt gemaakt wordt van donkere en koele plaatsen. Maar vermits de hoeveelheid oogst nooit zeer groot is, kunnen ze die nog gemakkelijk zelf mee naar huis nemen, zelf verwerken en in diepvriezers bewaren of uitdelen aan familie en vrienden.