SHARING ECONOMIES OP HET SINT-HUBERTUSPLEIN

Voor deze opdracht werken we in Runkst waarbij het concreet gaat over ‘Delen in Runkst’. We kregen hierbij geen specifieke locatie maar na enkele wandelingen werden we het meest aangetrokken door het Sint-Hubertusplein. Dit is een zeer interessante plek waar er veel samenkomst is van mensen. Tijdens onze interviews wandelden we rond het plein waarbij we verschillende type mensen aanspraken (verschillende origines, ouderdom,… ) rond het thema ‘sharing economies’. We vroegen onder meer of men alreeds aan sharing econmies deed, hoe de band is tussen bewoners onderling en of men veel gebruik maakt van het Sint-Hubertusplein. Uit onze interviews werd duidelijk dat er al zeer veel aan sharing economies gedaan wordt dan dat we eerst hadden gedacht. Omdat de stadstuintjes zeer klein zijn, zijn er buren die hun tuin openstellen voor elkaar om zo een gemeenschappelijke grote tuin te hebben. Hier zien we wel dat dit enkel binnen één cultuur gebeurd. Anderzijds zagen we dat mensen vooral binnen hun cultuur bleven maar dat bijvoorbeeld een economie zoals een Turkse bakker toch mensen van verschillende origines bij elkaar brengt. Verder interviewden we ook een jong koppel dat hun woning openstelde voor studenten om zo een kleine bijverdienste te hebben. We waren zeer aangenaam verrast door de verschillende sharing economies die er reeds waren maar waren ervan overtuigd dat we tijdens volgende interviews nog meer van deze verhalen gingen horen. Het Sint-Hubertusplein is een zeer interessante plek, maar zoals eerder gezegd zeer klassiek opgebouwd, waar verschillende deelpraktijken plaatsvinden. We willen daarom in onze interventie een manier vinden waarbij we het plein opnieuw aantrekkelijk maken waarbij sharing economies centraal komen te staan. Deze sharing economies moeten ervoor zorgen dat de barrière tussen verschillende culturen komt te vervallen en mensen meer in interactie gaan met elkaar. Uit onze volgende interviews gaan we opzoek naar meer deelpraktijken die we in onze interventie kunnen integreren om zo tot een sociale interventie te komen dat het Sint-Hubertusplein aantrekkelijker maakt.

Bestaande Deelpraktijken