(Be)Wegen

10-21/9/18

In het Live Project (Be)Wegen onderzoeken we wat de ruimtelijke betekenis zou kunnen zijn van een ‘trage’ economie op en langs zachte verbindingen en trage wegen in Genk. Het Live Project herdenkt wat de stad Genk doet ‘werken’, productief maakt en letterlijk en figuurlijk in beweging zet. We stellen de vraag welke actoren verbonden worden door deze wegen, hoe ze zich er langs bewegen, wat ze daar ontwikkelen en hoe deze zachte verbindingen kunnen bijdragen aan het maken van gedeelde, publieke ruimtes in en rondom de stad. Vandaag zijn in de hoofden van de mensen de Genkse bestemmingen vooral met elkaar verbonden via auto-infrastructuur en weinig inwoners, laat staan bezoekers, weten hoe dichtbij plekken als C-mine, ZOL of Kattevennen eigenlijk bij elkaar liggen en hoe ze te bereiken zijn via groene structuren, op een aangename en snelle manier.

We zullen werken rond drie cases waarbij we zowel bottom-up initiatieven als projecten vanuit publieke of private instanties integreren die in ontwikkeling zijn op drie belangrijke trage wegen op de mentale kaart van Genk: de dienstenweg Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), het groenpad Stalenstraat en de pleinschakels in het Centrum.

We herdenken deze drie zachte verbindingen als een aanzet voor het ‘traag bewegen’ doorheen de rasterstad Genk. Eerst maken we samen met bewoners een mentale kaart van wat er zich op verschillende plekken zou kunnen afspelen. Vervolgens ontwikkelen we samen met hen een visie over wat het betekent om op die locaties ‘traag te bewegen’. Tenslotte maken dit tastbaar in drie gebouwde interventies.

Bijzonder aan de editie 1819 is de samenwerking met lokale dansers in het onderzoek naar de relatie tussen traag bewegen en de geplande ruimtelijke interventies en de ambitie om één of meer tijdelijke event-spaces te creëren op deze plekken.