DAG 7: TRIAL AND ERROR

CENTRUM

De dag begon met een lezing van Architecture Workroom Brussels. Daarna werd de groep opgedeeld. Een eerste groep is verantwoordelijk voor het uitstippelen en uittesten van de verschillende routes op locatie, de rest van de groep besprak de live performance met de lokale danser en zocht op verschillende manieren, door middel van zelfgemaakte affiches, intensief naar vrijwilligers om deel te nemen aan deze performance.

Voor de interventie op het stadsplein werd het materiaal en het vervoer geregeld en werden er benodigdheden voor het bouwen voorzien. Verder werd er, na afspraak, door Yvonne Knevels ook uitleg en advies gegeven over de aanpak van het bouwen van deze interventie. Op het einde van de dag kregen we eindelijk officiële toestemming van de stad om de performance uit te voeren en werd de politie en de groendienst op de hoogte gebracht voor het voorzien van politiebegeleiding en een parkeerverbod. Dit was voor ons het absolute hoogtepunt van de dag en al snel vielen er enkele belangrijke beslissingen op hun plaats. We begonnen meteen te experimenteren met hoe we een mensenketting meer bewegelijk kunnen maken.

THOR EN STALENSTRAAT

Vanmorgen begon de dag met een lezing van Hanne Mangelschots van Architecture Workroom Brussels. Daarna gingen we opnieuw naar onze locatie in de Stalenstraat. Terwijl we wachtten op de levering van de materialen werd het uiteindelijke ontwerp vastgelegd. Zodra de eerste paletten arriveerden begonnen we met bouwen.

Rond de middag kregen we het nieuws dat we helaas geen schaarlift konden krijgen. Een aantal studenten ging daarom aankloppen bij een werf wat verderop in de straat om te vragen of zij ons niet konden verder helpen. De mensen daar waren erg vriendelijk en hebben een stelling voor ons ter beschikking gesteld die dienst kan doen als toren in onze interventie.

Om de BootsBar ook echt als bar te doen functioneren zijn we langsgegaan bij een zaakje waar zelfgemaakte limonade verkocht wordt. Zij waren meteen enthousiast om limonade te voorzien om vrijdag in de bar te verkopen. Op die manier begint ons project stilaan vorm te krijgen.

ZOL

Weer een spannende dag voorbij in het Live project. De deadline begint dichter bij te komen en de spanning begint te stijgen: wat zal er staan op vrijdag? We begonnen de dag met een lezing van Architecture Workroom Brussels. Dit was een zeer interessant en inspirerend moment. Daarna trokken we ons terug op de site. De dag werd gevuld met het uitproberen van interventies en observeren van bezoekers van het ZOL.

Er werd besloten om de interventie vorm te geven als een routing doorheen de hoofdingang, naar een patio: een kwaliteitsvolle maar zeer onderbenutte buitenruimte. Hier willen we een rustruimte creëren, een ruimte waar mensen even ontsnappen aan de drukte van alle dag en tot stilte kunnen komen. Hoe dit precies moet worden vormgegeven, daar zijn we nog niet helemaal uit. Er werden verschillende ideeën geopperd: van gigantische zitzakken tot ruimtes afgebakend met witte doeken en warmtedekens.

Vervolgens gaat de route verder tot achteraan de parking. Hier willen we een eind-event uitwerken. Ook voor deze ruimte werden vele ideeën ontwikkeld. Misschien moeten we een gigantisch web maken, dat de bezoekers dwingt om zich op allemaal verschillende manieren door de ruimte te laten bewegen bv om drank te gaan halen, of zelfs om zich van de ene ruimte naar de andere ruimte te verplaatsen. Een ander idee was om met doeken een bepaalde sfeer te scheppen bij het binnen komen. Of om de parkeervakken in te vullen met verschillende sferen: groene sfeer, verschillende verlichting, … We onderzochten de haalbaarheid met verlichting, warmtedekens en een rookmachine.

Het was weer een uitputtende maar leerrijke dag. Het testen van de interventies ter plaatse heeft ons veel inzicht gegeven in de ruimte en zijn gebruikers. Morgen hopen we onze concepten om te zetten in bouwplannen om daarna aan onze bouwsels te kunnen beginnen.