Eerste bezoek goederenstation Jesseren

DAG 1: 16/09/2019

Van 16 tot 27 september organiseert Faculteit Architectuur en Kunst van Universiteit Hasselt ‘live project’ in Jesseren. Samen wordt er gezocht naar hoe het goederenstation en de buitenruimte tijdelijk kunnen worden ingericht. We stellen ons de vraag: “Hoe kunnen we het goederenstation verbinden met het dorp en hun bewoners, het fruitspoor en omliggend landschap?”

Goederenstation – Jesseren

De eerste schooldag begon op onze faculteit met een infosessie over het live project, waar we de komende twee weken aan zullen werken. We kregen informatie over de drie verschillende projecten waar we in groepen rond zullen werken. Deze gaan door in Jesseren, Houthalen-Helchter en Rekem. Vervolgens zijn de drie groepen gevormd en zijn we in de namiddag de plaatsen gaan bezoeken.

In Jesseren hebben we kennis gemaakt met de site en de eigenaar, we hebben uitleg gekregen over het goederenstation, de geschiedenis en het dorp. Ook hebben we een wandeling gemaakt met de lokale leiders van de jeugdbeweging KLJ Jesseren. Zij gaven ons een rondleiding doorheen het omliggende landschap.

Op het einde van de dag hebben we binnen de groep van Jesseren drie groepen gemaakt, elk groepje werkt rond een locatie: Het platteland, het dorp en het goederenstation. Binnen het groepje van het goederenstation hebben we ieder persoon een rol gegeven waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Zo hebben we een externe communicator, interne communicator, fotograaf, verantwoordelijke voor de veiligheid, logistiek verantwoordelijke, een cartograaf, een tekstschrijver en een kok.