Landschap: een terugblik op week 1

Afgelopen week werden 25 studenten in drie groepen verdeeld omtrent het live project aan het oude goederenstation van Jesseren. Drie teams gingen aan de slag met elk een andere focus: dorp, landschap en het stationsgebouw zelf. Samen met zeven medestudenten ging ik aan de slag met een analyse en conceptvorming over het omringende landschap.

Parallel aan het oude goederenstation ligt een fietspad dat onderdeel is van de bloesemroute. Omringd door boomgaarden en weelderige natuur vormt deze fietsroute een van de belangrijkste toeristische factoren van het dorp Jesseren. Helaas kwam je als fietser of wandelaar onopgemerkt aan het stationsgebouw voorbij. Een zo’n vier meter hoge berg van zand scheidde visueel en fysiek de fietsroute van het gebouw. Hier moest dringend verandering in gebracht worden.

Het concept over de stationssite reikte tot over de drie teams heen. De publieke ruimte die grenst aan het fietspad zou een plek voor het ontvangen van toeristen en passanten worden; de publieke ruimte die grenst aan het dorpsplein zou een plek voor ontmoeten worden. Het gebouw zelf zou dan de mediator tussen beiden zijn. Dat vertaalt zich concreet in het gebouw als podium en tribune aan weerskanten.

Na een grondige observatie en analyse besloten we meteen de handen uit de mouwen te steken. Vanaf dag 4 startte de hele groep ‘landschap’ met de volgende ingrepen: het vrijmaken van een speelbos en het weggraven van de zandhoop tot aan de reeds bestaande haag. Volgens een dorpsbewoner met jonge kinderen en de lokale jeugdbeweging miste Jesseren een informele speelplek. We besloten dan ook om een dens begroeid bos zowel visueel als fysiek toegankelijk te maken door aan de slag te gaan met de snoeischaar, kettingzaag, riek,… noem maar op! Volgende foto’s geven weer dat het resultaat er al mag zijn.

teamwork
zicht van fietspad naar station: voor
teamwork
zicht van fietspad naar station: na
toegang voor
toegang na

Ondertussen hebben we week twee ingezet en zijn we bezig met het ontwerp en de uitvoering van de tribune. Stay tuned om meer over onze vooruitgang te weten te komen!