Dag 6: Concretiseren

 

Met de helft van het live project reeds achter de rug was het tijd om een versnelling hoger te schakelen. Onze plannen werden geconcretiseerd en alles werd in gang gezet om onze ingrepen te kunnen beginnen. Aan de oostelijke kant van de toren werd onze ingreep gebaseerd op Jean-Pierre, de bewoner die vindt dat een groot deel van het Aarschotse erfgoed werd weggevaagd door het afbreken en weggraven van de stadsomwalling. Aan de orleanstoren vallen nog restanten van de stadsomwalling te vinden: kleine delen van bogen vertrekken aan weerszijde van de toren. Onze ingreep zal op elk steunpunt van de bogen van de omwalling een constructie van 10 palen zijn. De keuze van hout in plaats van steen verwijst naar de noodhuisjes die op deze site geplaatst werden in de Tweede Wereldoorlog. Ook deze huisjes hebben voor de inwoners een waarde, aangezien sommigen zich nog herinneren er vroeger gespeeld te hebben. 

 

Het draait natuurlijk niet enkel om de historische waarde van de site, maar ook om de toekomst ervan. Met onze constructies willen we een speelterrein creëren waar de fantasie van kinderen de vrije loop kan gaan. Om dit uit te testen hebben we een spel gemaakt om de kinderen van Aarschot uit te dagen om met deze ingrepen aan de slag te gaan. We nodigden jeugd uit de buurt uit op woensdagnamiddag dit spel met ons te komen spelen, zodat we de input van de spelers kunnen verwerken en eventueel aanpassingen maken aan de ingrepen.

De tweede ingreep, aan de zuidkant van de toren, is voortgevloeid uit het interview met Jos. Deze Aarschottenaar valt vaak te vinden in de stadstuintjes als begeleider van een groep mensen met een mentale handicap. Om de straat langs de stadstuintjes veiliger te maken, willen we een ingreep plaatsen die de auto’s vertraagt. We ontwierpen bankelementen die we op de straat plaatsen om zo de straat te versmallen en het verkeer te vertragen. 


We pikten alle nodige materialen op in
de loods en zijn klaar om dinsdag te beginnen met bouwen!