Van mijn tot plein

Onze eerste dag op locatie!

Na de introductie van gisteren kregen we vandaag meer informatie over de locatie zelf. Tijdens de gepassioneerde rondleiding op de mijnsite van Zolder door Tom Michielsen en Paul Boutsen maakten we kennis met de verschillende onderdelen van de site. Zo liepen we door de ZLDR Luchtfabriek en het cultureel centrum MUZE. Daarnaast kregen we ook extra informatie over de organisaties en verenigingen gevestigd in de andere gebouwen waaronder CVO De Verdieping, de Kringwinkel, JAC, VDAB, ElaN Languages, The Velvet Factory, Emino, RIMO Limburg, SVK West-Limburg, WATT 17 en nog veel meer!

Na de rondleiding begonnen we onmiddellijk te brainstormen. Omdat het voor de meesten onder ons een eerste kennismaking met de site was gingen we op pad om mensen in de buurt te bevragen.

Zo spraken we met enkele dames (Reinhilde, Kristien, Sara en Kristel) die gezellig iets zaten te drinken op het terras van MuzeCAFE. Ze vertelde ons over hoe charmant ze het plein vonden. De bewaarde schouw en gebouwen geven een leuke sfeer aan het plein en is daarnaast ook makkelijk bereikbaar en voorzien van een grote parking. Toch hadden ze graag nog wat meer groen gezien op het plein. Verder kon er volgens hun ook meer levendigheid op het plein gecreëerd worden door bijvoorbeeld wat bankjes te plaatsen of een kleine speeltuin voor kinderen.

Ook zijn we bij de organisaties en verenigingen gaan aankloppen om te luisteren naar hun input. Istevan, werknemer van de Kringwinkel, wist ons te vertellen dat op de dagen wanneer de multiculturele markt doorgaat er ook een extra toestroom naar de winkel ontstaat. De grootte van het plein is ideaal voor de markt maar ook voor andere evenementen. Istevan had graag nog wat meer horeca op het plein gezien zodat er meer dynamiek ontstaat op de dagen dat er geen evenementen doorgaan. Hij vertelde ons bijvoorbeeld dat de klanten en de fietsers van de fietsroute vaak vragen naar een eetgelegenheid.

Het werd al snel duidelijk : Het plein mist nog iets. Na overleg binnen ons groepje kwamen we tot de conclusie dat de functie van het plein als een ‘verbinding’ geoptimaliseerd kan worden. Zo verbindt het plein de verschillende organisaties op de site, het plein kan dienen als circulatie om twee plekken met elkaar te verbinden, een verbinding tussen culturen door de multiculturele markt, een verbinding tussen de mijnsite en de lokale gemeenschappen of een plek van ontmoeting waar mensen met elkaar verbinden.
Kortom, met ons live project willen we onderzoeken hoe we de lokale, ruimtelijke en sociale verbanden met de voormalige mijnsite kunnen versterken.

Het lege Marktplein met op de achtergrond de ZLDR Luchtfabriek en cc MUZE met MuzeCAFE.

To be continued!