DAG 1 & 2: VERKENNING MIJNSITE

DAG 1: OP VERKENNING

Ons avontuur op de mijnsite ging van start op 21 september 2021. Op deze eerste dag kregen we een uitgebreide uitleg over de site en al zijn facetten. We werden rondgeleid in de ZLDR luchtfabriek en het cultureel centrum, om daarna kennis te maken met het vroegere dodenhuisje en de voormalige infirmerie, waar nu verschillende organisaties (ElaN, het JAC, de kringloopwinkel..) in ondergebracht zijn. Ook bekeken we samen het centrum voor volwassenenonderwijs, die zich ook op de site bevindt en waarvan zelfs enkele leslokalen zich situeren in het mijngebouw.

Na afloop van de introductie namen we een korte middagpauze om er vervolgens met veel enthousiasme meteen in te vliegen. We bedachten wilde ideeën, maar beseften al gauw dat we beter een eigen onderzoek op locatie uitvoerden.


brainstormsessie met post-its

Om verschillende meningen te horen, besloten we mensen aan te spreken. We interviewden vooral toevallige passanten, die ons wisten te vertellen dat ze deze locatie niet wisten liggen en hier toevallig terecht waren gekomen. De signalisatie was niet goed. Ook zou het goed zijn om een plek te voorzien voor kinderen.

Na de interviews spraken we een vrijwilliger aan die in het ZLDR luchtfabriek tewerkgesteld staat. Enthousiast vertelde hij ons over het museum. Hij stelde ons ook regelmatig de vraag ‘hoe deden ze het vroeger?’ . Deze zin zette ons aan het denken binnen het live project en werkte inspirerend.

toegang ZLDR luchtfabriek

DAG 2: VERDER ONDERZOEK

Op dag 2 startten we wederom met het verder onderzoeken van de site, waarbij ook het interviewen van mensen hoorde.

Zo spraken we Myriam aan, die onderweg was naar de kringloopwinkel. Ze gaf aan dat ze het jammer vond dat het plein veel leegstaat en was verwonderd dat er maar 2 keer per maand een markt doorgaat. Samen met ons dacht ze na over verbeteringen, waaronder sportactiviteiten, winkels, activiteiten voor jeugd, meer horecagelegenheden.. En vooral MEER leven op het plein! Ook zei ze dat het slecht gesignaliseerd was en dat zelfs de kringloopwinkel moeilijk te vinden was. Als laatste vergeleek ze het met BE-mine, de mijnsite in Beringen, waarvan ze vond dat deze meer leefde met al zijn verschillende functies. Een boeiend gesprek waaruit bleek dat het plein iets mist.

Hierna brainstormden we over ons idee, schoten we enkele beelden voor ons filmpje en gingen we door met analyseren van de plek om deze beter te kunnen begrijpen.

onze werkplek bij de container