Kom gezellig zitten!

Vandaag werden we rustig wakker met een korte documentaire die je kan bekijken in de ZLDR Luchtfabriek. De video gaf ons beknopt wat meer informatie over de geschiedenis van de mijnsite met verder ook enkele getuigenissen van de mijnwerkers. Daarna besloten we de omgeving te verkennen. Zo kwamen we terecht in een wijk met de vroegere arbeiderswoningen. Midden in de wijk bevindt zich een klein pleintje met speeltuigen, veel groen, een café en een paar kleine herdenkingsmonumenten. We spraken met enkele ex-mijnwerkers die op het terras van het café zaten. Ze wisten ons te vertellen dat er in het parkje vaak mensen zitten en indien er meer sfeer op het Marktplein zou zijn, ze ook naar daar zouden trekken.

Dat gegeven klonk ons bekend in de oren. Tijdens de bevragingen van gisteren kwamen de thema’s zoals meer groen, meer events, meer zitgelegenheid ook vaak aan bod. We besloten om deze reden een klein experiment uit te voeren. Indien er meer zitgelegenheid op het plein zou zijn, zouden de mensen dan ook effectief op het plein komen zitten?

Tegen de middag stonden er op het Marktplein een zestal tafels met banken en stoelen en als extra een krijtbord met de tekst ‘Kom gezellig zitten’. Wijzelf namen ook plaats aan een tafeltje zodat we de rest goed konden observeren. Al snel kwamen er twee vrouwen van het volwassenenonderwijs aan een tafeltje zitten. Kort daarna volgde er nog een groepje en zo waren er toch een paar tafeltjes in gebruik. Experiment geslaagd dus!

Groep 1 uit Zolder met het krijtbord.

Tijdens de namiddag hebben we opnieuw de koppen bij elkaar gestoken. Gezien onze bevindingen vinden we het toch heel belangrijk dat we iets kunnen doen voor de maatschappij. Het is ten slotte de lokale gemeenschap die zich aangetrokken moet voelen door het plein. Het is dus van belang dat we zowel een zitgelegenheid als meer groen moeten betrekken in ons live project. De ideeën waren zeer uiteenlopend dus besloten we om elk apart een idee uit te werken en het nodige opzoekwerk te verrichten. Op die manier kunnen we morgen een frisse start nemen en alle ideeën samenleggen om zo tot een concreet geheel te komen!

Wij zijn alvast benieuwd!