DAG 3 – GROENE PARELS

De voormiddag was gevuld met een nieuwe brainstormsessie om onze ideeën verder te concretiseren. Hieruit volgde dat het belangrijk is om individueel op ontdekking gegaan naar ‘groene parels’ op de site. We deden dit individueel omdat iedereen een plek anders ervaart of interessant vindt. Uit onze zoektocht hebben we binnen het groengebied verschillende unieke plekken gevonden. Deze zijn nu volledig overgenomen door de natuur, waardoor ze wat verloren lijken te liggen in de Vlasakker. Ons doel is om deze uitgekozen plekken duidelijker, maar ook aantrekkelijker te maken. Door enkelen gekozen plekken aan te pakken en de paden tussen deze plekken eveneens vrij te maken, ontstaat een soort zoektocht wat een nieuwsgierigheid opwekt binnen het Vlasakker. 

Het aanpakken kunnen we doen door subtiele ingrepen. Dit bijvoorbeeld door een ontmoetingsplek te creëren, door het voorzien van ‘natuurlijke’ zitplekjes, speelelementen en dergelijke. Zo worden buurtbewoners, jeugdbewegingen en studenten meer aangetrokken door de Vlasakker dat voor hun op dit moment niet bekend terrein is. In groep hebben we gekozen om te focussen op volgende locaties:

Een eerste bevindt zich aan het waterbassin dat omgeven is door bomen. Als groep vinden we dit de meest unieke locatie binnen de Vlasakker. Ook uit verschillende interviews blijkt dat veel mensen die naar de Vlasakker komen, tijdens hun wandeling of tijdens hun pauze zich graag begeven richting het water. Water trekt aan en zou ideaal zijn voor het creëren van een aangename ontmoetingsplek. Ons idee is om hier een langgerekt plateau over het water te ontwerpen dat men kan betreden, waar men kan zitten, zodat men effectief door het water omringd kan worden voor een optimale beleving.

bestaande situatie – waterbassin
impressie ingreep – waterbassin

De tweede locatie ligt aan een imposante boom, de boom kan voor verschillende functies ingezet worden: een speelplek voor kinderen, waarbij er netten of schommels aan de boom gehangen kunnen worden. Of we plaatsen verschillende bankjes rondom de boom, zodat deze plek interessant wordt voor wandelaars die willen rusten. 

bestaande situatie – imposante boom
impressie ingreep – klimnetten
impressie ingreep – schommel
impressie ingreep – zitbank

Een derde locatie is een brug, deze is verwilderd door de natuur. Als men op de brug staat heeft men aan beide kanten een mooi uitzicht, maar door de verwildering is het geen aangename plek om hier te blijven staan. Het opruimen van deze plek maakt het aangenamer om er stil te staan en te genieten van het uitzicht. Het creëren van een aangename ontmoetingsplek kan met kleine ingrepen tot stand komen door het plaatsen van enkele zitelementen, eventueel in te kleden met een pergola of overkapping.

bestaande situatie – brug
impressie ingreep – brug

De vierde locatie is een open ruimte binnen een bos. Deze ligt afhellend van een bestaand pad en vormt nu een verborgen plek omringd door bomen. De open ruimte is door de hoge grassen onbereikbaar. Als ingreep willen de open ruimte terug vrij maken en plaats maken voor een zitruimte tussen de bomen met bijkomend natuurlijke speelelementen zoals boomstammetjes waar men over kan lopen en netten of kabels die gespannen worden tussen de bomen om een soort speelveld te creëren. 

bestaande situatie – ‘open’ veld
impressie ingreep – zit -en speelelementen

Om deze routes te verduidelijken zijn te werk gegaan aan de hand van twee kaarten, één 2D kaart en één 3D kaart. De kaarten geven inzicht over de bestaande situatie van Vlasakker.

3D kaart

Voor een verdere uitwerking willen we de kaarten uitbreiden waarbij de ‘groene parels’ aangeduid, om een soort van schatkaart te creëren waarbij men de verschillende plekjes moet gaan opzoeken. Met deze aanpak willen we een beleving creëren binnen de Vlasakker om zo verschillende groenplekken maar ook doelgroepen samen te brengen. Een verbinding tussen mens en natuur.

Deze productieve dag ronden we af met een taakverdeling voor de pitch die morgen volgt.