DAG 1 – ONTDEKKING

Maandag 19/09

Eenmaal aangekomen in Bilzen na een algemene uitleg over de Live Projects, kregen we hier als eerst een rondleiding doorheen het scholencomplex, de kloostertuin en de nieuwe bibliotheek. Hierbij kregen we ook algemene informatie die voor ons tijdens het proces zeer nuttig kan zijn. 

Een belangrijk element binnen deze school is het lezen, dit staat centraal en hier willen ze dan ook veel op inzetten. Tijdens de rondleiding zijn we vooral te weten gekomen wat zij als school willen, hoe zij de dingen zien en wat zij vinden dat er zou kunnen veranderen.

Ze zijn als school vooral erg trots op hun eigen sporthal en dat ze in het oudere gebouw veel nieuwe dingen hebben gecreëerd. Er zijn wel nog oude elementen behouden, zoals de oude kapel. De zusters zaten vroeger in dit gebouw en zo hebben ze bijvoorbeeld de leefruimte van de zusters omgetoverd in een turnzaal. 

Wat voor ons het meest belangrijk is, is dat ze vooral vinden dat er veel chaos is op de speelplaats en dat deze heel verouderd is, de kinderen zitten ingesloten tussen de gebouwen, hebben geen zicht op groen, alles is heel kleurloos.

Na de rondleiding hebben we gekeken hoe we de rollen kunnen verdelen en heeft iedereen zo een taak op zich genomen. We zijn met 12 studenten en er waren 6 taken om te verdelen. Dit is dus erg vlot verlopen en zo creëerden we in één weg ook al twee groepjes. Een groepje gaat zich vooral focussen op de kloostertuin en het andere groepje gaat zich focussen op de speelplaats. De connectie tussen de twee wordt binnen de groepjes apart bekeken, maar wordt specifieker met iedereen samen besproken.