Dag 2 – eerste verkenning

Dinsdag 20/09/2022

Na de vele informatie die we gisteren te verwerken kregen was het vandaag tijd voor de eerste stappen in het proces.

We startte de dag met kort te overlopen wat ons de vorige dag het meest was bijgebleven. Daarna maakten we een wandeling in de buurt om de plek waar we deze twee weken werkzaam zijn voor een eerste keer te verkennen.

Hierna was het tijd voor een brainstorm waarbij er al verschillende eerst ideeën naar voren kwamen. Een aantal kernwoorden hiervan zijn een speeltuig, hub, babbelbank, klimrek-/tentstructuur,…

Maar tijdens een eerste feedback moment werden we terug met beide voeten op de grond gezet. Zo gaan we nu eerst focussen op het in kaart brengen van wie de bewoners zijn van Neerglabbeek. Door deze focus kunnen we een netwerk blootleggen en onze blik verruimen. Vandaaruit kan de vraag gesteld worden of er effectief iets gebouwd moet worden. Er kan namelijk ook een systeem opgestart worden of een een flowchart opgesteld worden waarbij er een soort Do It Yourself stedenbouw toolbox ontstaat,… Opnieuw veel stof tot nadenken.

Om de dag af te sluiten gingen we nog eens langs bij de lokale school. Daar kwamen we in contact met enkele ouders en grootouders die hun kinderen van school kwamen halen. Verder hadden we ook een klein gesprek met een plaatselijke gepensioneerde vrijwilliger die kinderen veilig laat oversteken bij de drukke baan langs de school. Door deze kleine gesprekken konden we ons al een eerste beeld vormen van wat er leeft in de buurt en hoe de buurt zich onderling van elkaar verhoud.