Dorp-Op-Punt, Oudsbergen

Gedurende twee weken, van 19 tot 30 september, zullen wij, een groep van 8 enthousiaste studenten (interieur) architectuur,  werkzaam zijn in Oudsbergen en meer bepaald Neerglabbeek. Dit in het kader van een Live Project. In een Live Project gaan studenten en begeleiders samen met lokale bewoners, beleidsmakers en verenigingen nadenken over het potentieel van een bepaalde plek of ruimtelijke kwestie.

Tijdens dit live project werken we met een concrete opdrachtgever. In dit geval is dat de sociale organisatie Het Steger, die heel wat ervaring heeft inzake geestelijke gezondheid en zorg. Samen met andere actoren zoals het lokaal bestuur en SAAMO, wat actief is rond zorgzame buurten, hoopt Het Steger een sluimerende zorgvraag, ook aanwezig in landelijk gebied, te kunnen detecteren.

Dit zullen we ook koppelen aan het thema Dorp op punt,  een thema over de versterking van dorpspunten. Waarbij een dorpspunt een reactie is op het verdwijnen van voorzieningen uit de Vlaamse dorpen.

Het idee van een dorpspunt, zorgdetectie in de ruime betekenis in een landelijk gebied en geestelijke gezondheid zullen bij dit Live Project de achterliggende thema’s zijn. Waarbij er verschillende interpretaties kunnen worden onderzocht zoals bijvoorbeeld herkenbaar aanwezig zijn in de publieke ruimte, als een laagdrempelig aanspreekpunt maar bijvoorbeeld ook door een evenement mee te ondersteunen,…

Om de mogelijkheden te onderzoeken zullen we tijdens deze twee weken in gesprek gaan met mensen uit de buurt, sleutelfiguren en plaatselijke organisaties. Verder steken we ook de handen uit de mouwen om letterlijk iets te bouwen.

Onze uitvalbasis deze twee weken is het ontmoetingscentrum Elckerlyc in Neerglabbeek.

Neem ook zeker een kijkje op onze instagrampagina liveproject_neerglabbeek waar je ons ook op de voet kan volgen met live updates of volg hier onze dagelijkse blog.