Dag 1: start!

Maandagochtend, de start van het nieuwe academiejaar. Als laatstejaar studenten Architectuur en Interieurarchitectuur krijgen wij de kans om de eerste twee weken van het schooljaar een Live Project te ontwikkelen op een gegeven locatie in Limburg. Met 16 studenten hebben we gekozen voor het Live Project in Helchteren dat rond De Pastorie zal werken. 

Op de eerste dag hebben we een inleiding van alle projecten in het CCHA gehad, het cultureel centrum in Hasselt. Na het infomoment zijn we samen iets gaan eten. Toen onze buikjes goed gevuld waren konden we vol goesting richting Helchteren vertrekken. Bij aankomst op de locatie stonden een aantal actoren van De Pastorie ons op te wachten om hun visie en doelstellingen voor het gebouw en de omgeving met ons mee te delen. Een eerste, zeer leerrijk netwerkmoment! 

Nadat Dries, de voortrekker van het collectief, de mannen van de wandelclub en Jos van de fanfare hun toekomstbeeld over De Pastorie hadden meegegeven zijn we op verkenning gegaan in en rond het gebouw. 

Het gebouw zelf telt drie verdiepen en heeft veel authentieke elementen kunnen bewaren. Door een recente inbraak zijn er een aantal constructieve problemen bijgekomen, vooral in verband met vocht. Desondanks konden we tijdens het rondlopen doorheen het gebouw het potentieel dat het biedt zonder moeite zien. 

De mannen van de wandelclub hebben ons meegenomen door de tuin van De Pastorie om aan te tonen dat het ingezet kan worden als een trage weg. Deze kan als veilige verbinding dienen tussen de Grote Baan en de middelbare school waar de tuin op uitkomt. De tuin voelde voor ons aan als een kleine oase van rust tussen alle drukke wegen. De buurvrouw Mieke onderhoudt hier ook een kleine kapel met een grote emotionele waarde. 

Aan het einde van de dag hebben we samen gezeten met Mela voor een brainstorm sessie. De groep zal onderverdeeld worden in twee waarbij één groep zich meer toelegt op de tuin en de andere groep zich meer bezig houdt met de connecties die De Pastorie kan maken voor de buurt.