DAG 2: EEN WIRWAR VAN PERSPECTIEVEN

Dinsdag zijn we aan een lange dag begonnen met een nog langere file vanuit Hasselt richting Helchteren. Bij aankomst op De Pastorie hebben we eerst met z’n allen samen gezeten om een dagplanning uit te werken. We wisten dat we op bezoek mochten gaan bij de naburige Don Bosco school en we verwachtten ook bezoek van verschillende begeleiders. Als eerste hebben we Frank, Peter en Elke mogen verwelkomen op onze projectlocatie. We hebben de opzet van onze doelstellingen meegedeeld waarop zij een aantal kritische vragen konden stellen. Ze hebben ons aangezet om zelf ook kritisch na te denken en vooral niet te snel terug te deinzen bij tegenstribbelingen van actoren. Zachtjes tegen de schenen stampen mag ook wel eens.

Mela is ook nog even op bezoek gekomen waardoor we weer nieuwe inzichten verkregen over de ingrepen die wij aan het einde van deze twee weken kunnen uitvoeren. En zo ontstond de wirwar van perspectieven. Elke begeleider en actor heeft zijn eigen toekomstvisie voor De Pastorie. We hopen volgende week vrijdag tot een ontknoping te komen die de blik van velen kan verbreden. 

In de namiddag hebben we ons opgesplitst. Met vier studenten zijn we via de tuin van De Pastorie naar Don Bosco getrokken voor een rondleiding. Hier hebben de directeur Eric en de technisch directeur Danny ons verwelkomt in hun school. We hebben aan de hand van de kaarten van Helchteren die we gekregen hadden een voorstel kunnen doen voor het openstellen van de parking die de school en De Pastorie van elkaar scheidt. Op deze manier kunnen we een veilige doorgang maken die naar De Pastorie leidt. Voorlopig ziet de school het nog niet zo hard zitten om een deel van hun domein publiek te maken omwille van de omheining.

Voor de zoektocht naar materialen die we kunnen gebruiken tijdens ons slotmoment hebben we hulp gekregen van de gemeente. Vanuit het NAC zijn een aantal jongens van onze groep naar verschillende verdelers geweest. Helaas had niemand materialen op overschot die we zouden kunnen gebruiken. “Het is crisis voor iedereen”. Morgen is er een bezoek gepland naar Paesen bouwmaterialen waar we hopelijk meer geluk hebben.

Tijdens het bezoek aan Don Bosco en de zoektocht naar materialen hebben we de site zelf opgemeten voor het uitwerken van onze ideeën. In de late namiddag is Mieke, de buurvrouw, ook op bezoek gekomen. Zij heeft ons een uitgebreide rondleiding door de tuin gegeven en heeft veel informatie gegeven over de geschiedenis van De Pastorie en zijn gebruikers. Zo kende ze nog een aantal namen van de pastoors die in het gebouw woonden. Ze heeft ons ook kunnen vertellen hoe het perceel van De Pastorie er vroeger uitzag; zonder de gebouwen aan de linkerkant en met een rechtstreekse doorgang naar de kerk. 

Deze goed gevulde dag hebben we beëindigd met een zelfgemaakte koffie, een taartje en een online meeting met Liesbeth voor de pitch van komende donderdag. De ideeën voor het filmpje stromen alvast binnen.