DAG 5: EEN STAMP TEGEN ONZE SCHENEN

Na wat voor velen een kort nachtje was spraken we met degenen die konden rond 10u op de campus af. Een half uurtje later spraken we Mela via een google meet gesprek; volgens haar hadden we een geslaagd filmpje en voorbereiding voor de pitch en waren we alvast goed op weg. Een tip die ze ons nog meegaf was om na te denken over een manier om het interieur van het gebouw naar buiten te trekken. Hierbij dachten we meteen aan het patroon van de charmante tegels in de hal, die eventueel via versimpelde patronen naar buiten uitgebreid kan worden.

Met een goed gevoel wachtten we het volgende begeleidingsgesprek met Frank en Peter af. In de tussentijd maakten we wat schetsen om ideetjes die spontaan binnenkwamen vorm te geven. Zo brainstormden we rond de kruising tussen de verschillende historische paden: hoe konden we deze benadrukken?

Tegen half 12 spraken we met Frank en Peter: de domper op onze feestvreugde. Volgens hen hadden we er meer kunnen uithalen, maar gezien we tot op de laatste dag langs allerlei kanten verschillende informatie, eisen en wensen door kregen, vonden we dat we het alsnog niet slecht hadden gedaan. De tips pakken we wel mee naar volgende week; het geluid van het filmpje wordt dan alvast niet meer in de badkamer van de Pastorie opgenomen.

Verder boden ze wel de nodige houvast die we tot nu toe misten. Een concreter voorstel werd bedacht, waarbij we de verenigingen actief gaan betrekken en ze een plaats geven in het gebouw zelf. Op het slotevent kunnen ze samenkomen en zowel de mogelijkheden van de Pastorie als van elkaar ontdekken. Het doel is om te bewijzen dat de Pastorie meer kan bieden dan de buurtbewoners nu denken. Ook gaan we extra benadrukken dat de Pastorij dringend toe is aan vernieuwing: door het vandalisme en de weersinvloeden is het gebouw op korte tijd zeer snel achteruit gegaan. Als de bewoners van Helchteren het nog willen redden, zal er snel actie ondernomen moeten worden. Wacht niet te lang, schiet snel in gang.

Na deze wake-up call spraken we na de middag af op locatie in Helchteren. Na een korte brainstorm over de uitwerking van het idee besloten we alle verenigingen zo snel mogelijk te contacteren met de vraag of ze volgende week vrijdag op het slotevent hun eigen ruimte wilden aankleden en ‘uitbaten’. Makkelijker gezegd dan gedaan! Hoewel iedereen die we te pakken kregen enthousiast is over de Pastorie en zeker wilt langskomen, was het moeilijk om mensen te vinden die doorheen de week of vrijdag tijd hadden om het idee mee vorm te geven. We besloten om het plan licht aan te passen en het gelijkvloers in te richten naar de verenigingen en de eerste verdieping om te vormen naar het worst case scenario waarbij het pand helemaal aan zijn lot is overgelaten.

Nadat de laatste afspraken werden gemaakt kon iedereen naar huis vertrekken om zijn weekend te beginnen.