DAG 1 & 2: introductie en verkenning

Eindelijk was het zover! Ons twee weken durend avontuur kon beginnen. ‘s Morgens kregen we eerst een introductie i.v.m. ‘Live Projects’ in ons vertrouwde gebouw van UHasselt, om daarna door te rijden naar het wijkcentrum ‘Kolderbos’ te Genk. Daar werd onze opdracht concreet toegelicht en kregen we een lokaal toegewezen dat gedurende het project onze vergader- en werkkeet zou worden.  Joachim Nijs, de wijkmanager van Kolderbos, heeft ons vervolgens op sleeptouw genomen door de buurt om ons alvast de omgeving op te laten snuiven en eerste blik te kunnen werpen op onze plek van aanpak: een groot veld met daarbij gelegen 2 lege garageboxen. Omdat de omvang van het project toch vrij groots is, hebben we er voor gekozen om met beide groepen samen te werken. Dit wil zeggen dat we met 15 studenten aan het project zullen werken

Op dag 2 kwamen we in de ochtend samen om alle informatie en indrukken van de vorige dag met elkaar door te nemen en te bespreken om zodoende tot een plan van aanpak te komen. Zo werden o.a. de rollen vlot onder de groepsleden verdeeld en gingen we op eigen houtje een eerste buurtonderzoek uitvoeren. Rond de middag verzamelden we met meer wijsheid en inspiratie in onze keet waar we samen met de begeleiders van Kolderbos, Micheline Phlix en Ruth Stevens, de stand van zaken bespraken. Ook onze ‘Live Projects’ begeleiders kwamen bij ons langs om hun visie toe te lichten. Dit gaf ons weer goesting om erin te vliegen en in random samengestelde groepen betraden we weerom de buurt om gerichte interviews af te leggen in specifieke buurtdelen, zoals in de moskee, in het dienstcentrum en in een nabijgelegen basisschool. Enkele groepsleden bleven achter om de bestaande mastervisie van deze plek door te nemen. De dag eindigde met een online coaching voor de groepsleden van communicatie en journalistiek, geleid door Liesbeth Huybrechts, die hen wegwijs maakte in hun taak.