DAG 1 – HET KERKEPAD

18 september 2023 – Groep 2

Na een heerlijke vakantieperiode werden we op maandagochtend om 10 uur verwacht in de aula voor de introductie van de live project weken. De verschillende begeleiders stelden zichzelf voor, en overladen ons met alle info om de komende weken door te komen. We deden inspiratie op van vroegere live projecten en kregen een planning voor de komende twee weken. Na een uur leerden we onze begeleidster Lieve Custers en elkaar kennen. Elk groepslid kreeg ook een specifieke rol als communicator, journalist, cartograaf, fotograaf, video director en logistiek/veiligheidsmanager toegewezen.

De start van ons project begon in het futuristische gemeentehuis in Houthalen. Bertien Buntinx, een omgevingsambtenaar gaf aan de hand van maquettes algemene uitleg over de toekomstplannen van de Noord-Zuidverbinding. Deze mobiliteitsoplossing bestaat uit twee onderdelen: twee tunnels onder de kernen van Houthalen Helchteren en een elektrische trambus tussen Hasselt en Noord-Limburg.

Vervolgens sprak Charlotte Jacobs, projectleider bij Maat Ontwerpers over het masterplan van Helchteren Centrum in de ronde NAC-toren. Aan de hand van informatie verzameld in buurtateliers werkten het bureau vier strategieën uit: een leesbare publieke structuur als ruggengraat, een dorpshub, het concept dorps wonen én groen, en belevingsvolle fietsassen. Per strategie werden vervolgens twee scenario’s met elkaar vergeleken (de dorpsas en het kerkepad).

De dag sloten we af aan de parochie in Helchteren, ons toevluchtsoord voor de komende twee weken. Dries, Roger en andere bewoners en trekkers van het collectief De Pastorie spraken over de nieuwe bestemming van het gebouw. We ontmoeten ook de vriendelijke buurvrouw, Mieke en kregen een rondleiding in de tuin. Na een lange dag met talloze ontmoetingen vertrokken we laat op de avond richting huis.