DAG 2: VERKENNEN

Vandaag zijn we meteen begonnen met een wandeling naar het Begijnenplein! 

Tijdens onze wandeling vanuit De Pastorie naar het Begijnenplein, viel ons onmiddellijk de drukke weg op. Door een aantal minuten op deze plek te verblijven, merkten we meteen verschillende problematieken en kwaliteiten op.

Het Begijnenplein is een kil plein naast de grote baan. Doordat er geen duidelijke grens is tussen het gemotoriseerde verkeer en het trage verkeer, ontstaat een onveilige en ongezellige omgeving. Het plein wordt ook onderbenut voor zijn functie. Parkeren gebeurt voornamelijk op het Sint-Trudoplein, waardoor de parkeerplaatsen op het Begijnenplein zeer weinig gebruikt worden. Het stallen van de fietsen gebeurt ook op een ongeorganiseerde manier rondom de bushalte.  

Naast de problematieken zijn er ook enkele kwaliteiten zoals het openbaar vervoer, een ontmoetingsplaats voor verenigingen, een stelplaats en de boom die op het plein staat. We hebben ook een wandeling gemaakt rond de site, waardoor we een aantal belangrijke locaties tegenkwamen zoals het jeugdhuis, de Chiro, de Sint-Trudokerk, woonzorgcomplex ‘T Dorp en de scholen. Hierna hebben we de routes vanuit het plein naar de verschillende locaties op kaart gezet.    

Wij willen inspelen op de kwaliteiten die reeds aanwezig zijn op het plein. Zo willen wij meer focussen op de mobiliteitsstromen door fietsers die dwars door het plein rijden, meer in een route te sturen. De ontmoeting bevorderen en een aangename verblijfplaats creëren is ons doel. 

Na ons eerste idee zijn we meteen op zoek gegaan naar materialen zoals houten palen, paletten,… waarmee we de verblijfplaats kunnen creëren. 

We hebben de dag afgerond met een briefing.