Een zoete afsluiter

Dag 10 – 27/9

Omdat het niet mogelijk was om de bestaande stenen te breken en een fundering te gieten, lagen de stenen los op een zandbed. Ze zaten weliswaar in een ‘koffer’ maar sommige stenen waren makkelijk op te tillen. Omdat dit gevaarlijk kan zijn, is er de beslissing genomen om het terras toch op te ruimen. Gelukkig ging dit snel en mochten we de stenen buiten het gebouw stapelen. Met de juiste muziek ging het vlot vooruit.

     

     

Een laatste groepsfoto en dan weg ermee! Van het terras dat op drie dagen gelegd is, was na enkele uren niets meer van over.

     

De nieuwe kitchenette in de bezoekersruimte blijft gelukkig wel. De leidingen hiervoor komen ze volgende maandag leggen. We hebben dus toch een positieve impact gehad met ons live project.

Ondanks dat dit een zeer simpel element is, geeft het de bezoekersruimte meer potentieel. We konden hem ook meteen testen door een pannenkoekenkraam te openen. Bewoners konden via een raam in de binnentuin een lekkere pannenkoek met suiker komen halen.

     

Dit was een leuke manier om dit live project af te ronden en afscheid te nemen van de bewoners. Ze hebben ons zeker geholpen bij het onderzoek en hebben daarom een pannenkoek verdient.

Het personeel en de bewoners waren ook dankbaar omwille van wat we gedaan hebben. We willen hen via deze weg ook graag bedanken voor hun inzicht en medewerking bij ons project.

 

Vriendelijke groetjes van Team Rekem x

 

 

 

De laatste meters zijn in zicht

Dag 9 – 26/9

We begonnen de dag met een korte samenvatting van wat nog moest gebeuren. We kwamen nog enkele honderden bakstenen te kort om het terras te kunnen vervolledigen. Enkele tripjes naar de technische dienst waren dus nog nodig om dit hoofdstuk te kunnen afronden. Gelukkig mochten we de campus binnenrijden en konden we de bakstenen in de koffer vervoeren ipv met een transpalet over de campus te sleuren.

Nadat de laatste meters baksteen gelegd waren, konden we ook beginnen met het voegen van het terras. Hierdoor liggen de stenen ook wat vaster.

      

We hadden ook besloten dat het beige niet levendig genoeg was voor de bezoekersruimte en kozen daarom voor een zachte pastelkleur die pas bij het nieuwe keukentje.

       

Het terras is net op tijd afgeraakt zodat we gezamenlijk naar de presentatie in Houthalen konden gaan. Omdat we wat vroeg waren zijn we de installatie van onze collega’s gaan bezoeken en zijn we samen gaan eten in de Pizzahut. Dit hadden we verdiend na onze productieve maar vermoeiende dag.

 

Fun in the SUNNERSTA

Dag 8 – 25/9

Aan het begin van de dag hadden we een extra teamlid; een loodgieter kwam het bezoekerslokaal bekijken om de gaten voor de toekomstige waterleiding te boren.

        

Na 30cm gewapende betonplaat te trotseren, waren de gaten geboord. Tegelijkertijd werd het terras verder aangelegd. Met een kruiwagen brachten we de stenen van buiten, via de gang, naar de binnentuin. We merkten snel dat we niet voldoende zand hadden om de grond te egaliseren dus zijn we terug naar de Hubo gereden, waar we verrast werden met gratis ijsjes.

        

We wouden een rustigere sfeer creëren in de ruimte door de donkerblauwe muur een lichtere kleur te geven. Bij de technische dienst stonden gelukkig nog veel halve potten verf. Twee lagen beige verf verder, merkten we al een groot verschil.

         

Omdat er de vraag was om de bezoekersruimte meer functioneel te maken, ging er een duo van onze groep naar de IKEA om een kitchenette te kopen. Hierdoor kan het bezoek ook samen eten met familieleden.

         

Ondanks dat we maar met 5 waren vandaag, hebben we een grote impact gehad op de bezoekersruimte.

 

Gratis fitness en veel vooruitgang

Dag 7 – 24/9

We zijn de dag begonnen met een bespreking met Peter om onze interventie op punt te stellen. Hierna werden de taken verdeeld om zoveel mogelijk te kunnen doen vandaag. De eerste stap was komaf maken met de struik die in de weg stond. Deze had wortels die tot enkele meters verder nog te vinden waren maar de aanhouder wint! Hiervoor hadden we uiteraard allemaal veiligheidsschoenen aan.

       

Vervolgens hebben we de bovenste laag grond omgespit zodat we op een vlakke ondergrond kunnen beginnen. Onze interventie heeft de schaal van een slaapkamer een bewoner. Hiermee verwijzen we op een symbolische manier naar hun dagelijks leven.

       

Tegelijkertijd was er nog een groepje bakstenen gaan halen bij de technische dienst. Deze moesten dan buiten in een kruiwagen geladen worden en via de gang naar de binnentuin gebracht worden. Door de beperkte laadcapaciteit zullen we vaak op en af moeten gaan. Aan de rand van de nieuwe vloer werd er een sleuf gegraven om verticale stenen in te plaatsen. Hierdoor kunnen de stenen niet verschuiven.

        

Na het middageten zijn we ook gaan shoppen in de Hubo voor rivierzand om de ondergrond te egaliseren en wit zand om de stenen op te voegen. Tijdens het leggen van deze stenen werd er binnen ook gewerkt aan een nieuwe indeling voor de bezoekersruimte, inclusief kitchenette. Er wordt ook een meetstaat gemaakt zodat de afdeling meteen aan de werken kan beginnen indien er later het budget voor is.  Vervolgens zijn er ook mensen in de kruipkelder gegaan om de huidige en potentiële leidingen te bekijken.

        

       

Tijdens het plaatsen van de stenen was er veel belangstelling bij de bewoners. zij zijn natuurlijk heel benieuwd wat wij met hun tuin gaan doen. We hebben daarom ook contact op genomen met de ergotherapeut om hun hierbij te betrekken. Tijdens een houtbewerkingssessie gaan de bewoners samen werken aan een zitmeubel om in onze installatie te plaatsen.

        

We hebben op korte tijd enkele vierkante meters kunnen leggen, die (relatief) recht liggen. We hebben er dus steeds meer vertrouwen in dat we op tijd klaar gaan zijn.

 

 

 

Van de regen in de drup maar geen gebrek aan motivatie!

Dag 6 – 23/09

Om het verplegend personeel op de hoogte te brengen van onze plannen, hebben we onze ideeën maandagochtend gepitcht in het bezoekerslokaal. Deze werden positief ontvangen. We konden onze ontwerpbeslissingen ook beargumenteren met het onderzoek dat we afgelopen week gevoerd hebben.

       

Vervolgens zijn we opgesplitst. Enkelen van ons gingen toestemming vragen voor een waterleiding en afvoer voor in het bezoekerslokaaltje. Hierdoor kan er in de toekomst een kitchenette geplaatst worden en krijgt de ruimte meer potentieel. We hebben ook de groendienst van de campus bezocht om een struik te laten verwijderen.

De rest van de groep ging naar de materiaalopslag om te experimenteren met metselverbanden. Vooral de hoekverbinding was hier belangrijk. De muur moest gedeeltelijk open zijn maar vooral stabiel.

       

        

Bij het verplaatsen van de bakstenen botsten we op enkele tegenvallers. De paletten waarop ze (al enkele jaren) staan was gebroken en kon niet in zijn geheel verplaatst worden. Hierdoor moesten we de stenen verplaatsen naar een nieuwe palet en vervolgens met een transpalet enkele honderden meters trekken tot aan ons gebouw. Aangekomen aan onze afdeling, moesten we ze inladen in een kruiwagen en via de gang naar de binnentuin brengen. Het hielp ook niet bepaald dat er een wespennest zat in de oorspronkelijke palet…

        

        

Om de locatie ‘bouwklaar’ te maken, hebben onkruid uitgetrokken en een struik gesnoeid. We hebben ook de afmeting van onze installatie getest om te berekenen hoeveel bakstenen we nog nodig hadden. Hierdoor konden we de volgende dag meteen beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

Van hout naar baksteen

DAG 5 – 20/09

Vrijdag begonnen we met een pitch bij de leerkrachten op de UHasselt. Deze ging goed, iedereen was enthousiast over ons wel overwogen onderzoek en de conclusies die we hieruit getrokken hebben. Hiermee kunnen we verder aan de slag gaan.

Terug aangekomen in Rekem brainstormden we over het prototype dat we zullen bouwen en in de tuin plaatsen. We herbekeken ook de ruimtelijkheid van de tuin en de invloed hiervan op de binnenruimtes.

Aangezien Kurt, het hoofd van de afdeling For 3, niet op de pitch kon zijn vanochtend, hebben we afgesproken om maandagochtend een korte pitch te doen binnen de afdeling. Dit biedt de mogelijkheid voor Kurt en de andere medewerkers van de afdeling om te zien waar we mee bezig zijn. Vanaf de middag spitsten we ons op in twee groepen. Twee mensen optimaliseerden de presentatie voor maandag zodat we ons idee goed kunnen overbrengen. De rest van de groep gaan paletten uit elkaar halen zodat we maandag kunnen beginnen aan het prototype.

Het uit elkaar halen van paletten was echter moeilijker dan verwacht. Met man en macht hebben we slechts één pallet uit elkaar gekregen op een uur tijd. Het is moeilijk om de planken in zijn geheel te kunnen recupereren aangezien ze vaak breken bij de demontage.

 

We besloten verder te kijken naar de andere materialen en vonden een hoop donkere bakstenen welke goed stapelbaar zijn. Daarna vonden we dezelfde bakstenen in het oranje-roze. Door deze toe te voegen ontstaat een leuke afwisseling van kleuren.

 

Na een kort overleg besluiten we allemaal in het weekend enkele ontwerpideeën te bedenken en deze samen te leggen maandagochtend. Zo kunnen we dan door middel van de vele input een ontwerp creëren en beginnen bouwen.

De pitch voorbereiden zoals een echt architectenbureau

Dag 4 – 19/9

We begonnen de dag met een uitgebreide vergadering met onze begeleider. Hierin bespraken we de manier waarop we ons onderzoek konden verwerken op een visuele manier.  Op de pitch zijn namelijk actoren aanwezig die niet bekend zijn met de manier waarop de afdeling werkt. Daarom is het belangrijk dat onze schetsen en plannen een duidelijke indruk geven van de noden van de bewoners.

Om de dag zo efficiënt mogelijk in te vullen hebben we meteen de taken verdeeld zoals het in een architectenbureau zou gebeuren. De tekenaars werden aangesteld om de verworven informatie te verwerken aan de hand van collages, infographics en isometrieën. De overgebleven studenten gingen terug naar de dagzalen om nog zoveel mogelijk informatie te vergaren.

Vervolgens werd er een Mr. Indesign en Mrs. Photoshop gekozen om de gemaakte tekeningen te bewerken en in een presentatie te gieten.

Ons prototype kreeg aan de hand van enkele conceptuele schetsen stilletjes aan een mogelijke vorm. Na de pitch zullen we zo snel mogelijk van start gaan om dit te bouwen. Zo kunnen we meteen ondervinden wat de reactie van de bewoners op dit nieuwe element zal zijn.

Ondanks dat we het grootste deel van de dag in het bezoekerslokaal hebben doorgebracht, hebben we veel weten te doen. Om onze productieve dag te beëindigen zijn er enkele vlotte sprekers aangewezen die de volgende ochtend het onderzoek zullen presenteren.

 

 

 

“Opgaan in het karakter van het centrum”

DAG 3 – 18/09

Op de derde dag kwamen twee studenten extra vroeg om het wekken van de bewoners en vervolgens het ontbijt mee te volgen.

Twee andere studenten gingen naar de technische dienst om een inventaris te maken van de beschikbare materialen. Ze leggen ook contacten voor hulp tijdens de realisatie.

Als lunch kregen we broodjes die we opaten in ons lokaal, zo waren we zeker op tijd om het middagmaal bij de bewoners te volgen.

Vandaag houden we ons bezig met het grafisch verwerken van de verkregen informatie als voorbereiding van de pitch op vrijdag.

 

Observatie van het dagelijkse leven

DAG 2 – 17/09

We begonnen de tweede dag met ons onderzoek door te praten met de ‘huismoeder’ en de zorgkundigen. Zij toonden ons nog nieuwe dingen, zoals enkele bewoonde kamers. We spraken ook met de bewoners, zij waren zeer enthousiast en willen graag hun inbreng hebben in het project.

Na de bevragingen trokken we ons terug in ons lokaal en bespraken we onze eerste indrukken van de afdeling. We wisselden ideeën uit over mogelijke manieren van mapping.

In de namiddag besproken we de verworven informatie. We concludeerden dat de bewoners veel roken en dus vaak in de tuin aanwezig zijn. Dit is voor de bewoners de belangrijkste plek van de afdeling.

Daarnaast merkten we dat de noden van de bewoners anders zijn dan die van de begeleiders. We dachten na over een tactiek om met een interventie een reactie uit te lokken, zonder inbreuk te doen op de structuur en houvast van de bewoners.

Vier personen van onze groep volgden de bewonersvergadering om onze informatie over de afdeling uit te breiden. Op dit moment konden we iedereen in één keer betrekken bij het proces.

Tot slot deden we nog een brainstormsessie over een mogelijke interventie met behulp van schetsen.

 

Eerste verwonderlijke indruk

DAG 1 – 16/09

We begonnen het Live Project in een vergaderlokaal op de locatie te Rekem. Hier gaf Kurt, de hoofdverantwoordelijke van de afdeling waar we rond gaan werken, een inleidende uitleg over het concept van het centrum. Hij legde hun werkwijze uit en bereidde ons rustig voor om de bewoners te leren kennen.

Vervolgens kregen we een rondleiding over de gehele campus. We zagen de manege, de ateliers waar therapieën worden gegeven tijdens een mooie wandelroute doorheen een groene omgeving.

De rondleiding op de campus eindigde in het gebouw van de afdeling in kwestie. Hier kregen we uitleg over het dagelijks leven en de huisregels. We maakte ook kennis met de psychologe, de begeleiders en de bewoners.

We eindigde de dag met een eerste, inspirerende brainstormsessie.