De Tuin van Betty

Wij zijn Brecht Bosmans, Lien Goyens en Eva Vanheusden en studeren Architectuur aan de UHasselt in Diepenbeek. Voor onze master kregen we de opdracht vrije studiepunten op te nemen en zo schreven we ons in voor de Tuin van Betty.

De Tuin van Betty is gelegen achter de Vennestraat in Genk. Vroeger had Jean, de man van Betty, hier jaar na jaar stukken van andere bomen op zijn perenboom geënt, totdat er uiteindelijk 21 verschillende soorten peer aan deze ene perenboom groeiden. Alle takken kwamen van verschillende plaatsen, bloeiden op andere tijden en zagen er anders uit. Een ding hadden ze gemeen, ze waren allemaal geworteld in één boom in Winterslag.

Deze tuin is later gekocht door de stad en wij kregen de opdracht deze tuin terug op te waarderen. Deze tuin wordt nu dagdagelijks door de plaatselijke bevolking gebruikt als een gemeenschapstuin waar iedereen welkom is om te planten en te ontspannen. Het is een ontmoetingsplaats geworden waar zich verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.

Doormiddel van een container die geschonken werd door de firma H. Essers krijgen we onmiddellijk al materiaal om mee te werken. Deze wordt geplaatst in de tuin waardoor men plaats kan maken voor een zitruimte, een kleine keuken, een opbergplaats, etc. Hierdoor kan men volk aantrekken en verschillende workshops houden.

Wij zijn ter plekke gaan analyseren aan de hand van foto’s en schetsen om deze plek beter te kunnen begrijpen.

14339188_10209038681755895_1269469295_o