De laatste week

Dag 6: 23/09/2019

De tweede week begon met een pitch voor Guy, de eigenaar van het goederenstation. We hebben hem uitgelegd wat wij van plan zijn om te maken, en wat hij kan verwachten. 

Vervolgens hebben we ons ontwerp van de ‘voet’ voor de panelen besproken met Frank, we willen de voet op meerdere manieren kunnen gebruiken. Niet alleen als voet van de panelen maar onder andere ook als poot voor een tafel. Om te testen of onze voet stabiel genoeg is, hebben we een voet gemaakt, en gekeken of het de panelen kan houden of niet. We hebben in de ochtend twee panelen gemaakt, één gelijmd en één geschroefd. Dit zijn de panelen waarmee we zullen ‘testen’.

Ondertussen waren ook onze gezaagde platen aangekomen, wij hebben heel de namiddag in twee groepen verder gewerkt. Eén groep lijmde de OSB-platen aan elkaar, en de tweede groep werkte verder aan de voeten van de panelen. 

Op het einde van de dag zijn we ook nog de isothermische dekens gaan ophalen bij het rode kruis in Tongeren.

 

Dag 7: 24/09/2019

Nadat de gelijmde platen een nacht hebben kunnen drogen, waren ze helaas nog niet stevig genoeg om mee verder te werker. De platen kwamen bij de meeste panelen los van elkaar. We vermoeden dat de lijm niet geschikt was voor OSB en dat de platen te glad waren, waardoor de lijm op de oppervlakte bleef liggen en droogde zonder zich te hechten aan de andere plaat. We hebben daarom besloten om de platen aan elkaar te schroeven. We hebben dit eerst getest met 12 schroeven, maar ook deze waren niet stevig genoeg. Vervolgens hebben we 36 schroeven gebruikt, 18 aan elke zijde van het paneel. Op deze manier bleven de platen veel steviger aan elkaar vast zitten. Vervolgens heeft de helft van de groep de rest van de dag besteed aan alle 20 platen aan elkaar te schroeven.

De andere helft heeft zich bezig gehouden met de voet van de panelen, na wat ontwerpwijzigingen staat deze nu ook vast. We zijn dan begonnen met de plankjes voor de voeten uit te zagen en te vijlen. 

Dag 8: 25/09/2019

Al de panelen die gisteren klaar waren hebben we vandaag opgeschuurd. Voor de rest hebben we vandaag hebben we vooral gewerkt aan de voeten van de panelen. Aangezien dat in stappen moet gebeuren konden we de taken opsplitsen waardoor we een doorgeefsysteem hadden. We hadden taken zoals: hout opschuren, aanduiden op het hout waar iets geboord of geplakt moest worden, bouwpakketjes maken,… De verschillende onderdelen aan elkaar schroeven bestond ook uit meerdere stappen. Eerst werd er een blokje op de plank geschroefd, dat de bodem van de voet zal vormen, vervolgens schroeven we  aan elke zijde een plaat tegen die nog eens een driehoekige steun heeft. Deze worden dan doorboord en geschuurd voordat ze volledig klaar zijn. Wij hebben vandaag 38 voeten gemaakt. 

Dag 9: 26/09/2019

Buiten panelen op voetjes, willen wij ook tafels en een toog. In ons ontwerp kunnen deze verwezenlijkt worden met de panelen zelf. Door twee voeten op elkaar te zetten, en daar een paneel op te plaatsen kun je makkelijk en snel tafels maken uit panelen. Hiervoor hebben we vandaag extra voeten en panelen gemaakt. De panelen zien er lichtelijk anders uit, op twee plaatsen maken we een infrezing waar de bodem van de voet in past, op deze manier zijn de tafels stabieler en klikken ze beter in elkaar. 

Ook hebben we vandaag vijf panelen ingepakt in goude folie, dit hebben we gedaan met de isothermische dekens die we van het rode kruis hebben gekregen. Wij bekomen hierdoor een spiegel-effect.
Wij hebben vier panelen aan één zijde wit geverfd, dit zal dienen als projectiescherm voor het slotmoment.
Ook hebben we drie panelen semi-open gemaakt door deze in een patroon te doorboren.
Na een hele dag met z’n allen te werken, zijn we gelukkig klaar geraakt. Alles voor ons ontwerp is af.

 

Dag 10: 27/09/2019

Vandaag maken we ons klaar voor het slotmoment, waarbij iedereen welkom is vanaf half vier.
Gisteren waren wij volledig klaar met het ontwerp, dus vandaag focussen wij ons vooral op de opstelling. Waar komt het wit projectiescherm? Waar zetten we de maquettes? Hierbij komt natuurlijk ook dat er weer veel moet worden opgeruimd.
Doorheen de dag zijn ook kinderen van de basisschool van Jesseren komen kijken. In groepen hebben zij een rondleiding van ons gekregen over de site.
Om half vier begonnen de eerste dorpelingen te komen. Al snel werd het vrij druk. Niet alleen dorpelingen, maar ook onze leerkrachten en studenten van andere groepen waren aanwezig.
We hebben de gasten een rondleiding gegeven samen met een uitleg over wat wij hebben gedaan.
Ook konden zij genieten van onze zelfgemaakte pannenkoeken.
Tot slot heeft de eigenaar Guy, een korte speech gegeven vanop het podium. Dit was natuurlijk fantastisch om te zien aangezien ons concept ‘het goederenstation: podium voor het dorp en tribune voor het landschap’ was. Het station werd precies op de manier gebruikt, zoals we hadden gehoopt.